Zet jij wel genoeg stappen?

Beweging, we weten allemaal dat het belangrijk is. Je doet je best, maar met een kantoorbaan is het niet altijd even makkelijk om dagelijks 10.000 stappen te halen. En daarom deel ik graag mijn ervaring met jullie zodat ook jij jouw doel kan bereiken.

Tienduizend stappen, waar komt die richtlijn eigenlijk vandaan? Je denkt vast dat een of andere geleerde hier heel lang onderzoek naar heeft gedaan en elke stap heeft afgewogen. Het antwoord?
Een marketingcampagne rondom de Olympische Spelen in de jaren 60 heeft ertoe geleid dat dit aantal wereldwijd is aangenomen.

alt="stappen zetten"

Knappe marketingcampagne wel vind ik. Uiteindelijk is er natuurlijk gegrond onderzoek gedaan naar wat het voordeel van een bepaalde hoeveelheid stappen nou echt is. Conclusie: Elke stap telt, want ook met 8.000 stappen ben je al lekker bezig hoor! Nieuwsgierig geworden naar het onderzoek? Lees het via deze link.

Maar hoeveel stappen zijn nu echt nodig?

Nu we hebben gekeken naar de oorsprong en onderbouwing van het stappen halen, weten we ook dat 10.000 stappen geen keiharde eis is. Het doel van de boodschap: Zet eens een stapje extra voor jouw gezondheid. En of dat nou 8.000, 10.000 of meer stappen zijn, dat is minder belangrijk. Maak jezelf vooral niet gek als je een keer niet zoveel stappen haalt. Misschien was je niet fit of speelden er andere dingen. Vergeet niet dat stress om het halen van stappen jouw inspanningen te niet doen. Het overkoepelend doel is namelijk gezondheid.

alt="stappen maken"

Hopelijk heb ik je een beetje gerustgesteld en is de stress weg. Zelf heb ik mijn eigen doel wel op 10.000 gezet, maar dat komt ook omdat ik wandelen heel fijn vind. Lekker uitwaaien en je hoofd leeg maken. Maar haal ik het een keer niet en blijf ik op bijvoorbeeld 8.500 stappen hangen, dan ben ik vooral blij dat ik actief was. Volgende keer beter. Ik heb mijzelf wel een aantal gewoonten aangeleerd die mijn stappendoel ondersteunen. Die gewoonten zijn niet revolutionair, dus verwacht geen mindblowing tips. Ze zijn mijn gewoonten en ik deel ze graag, wellicht dat die juist jou ook helpen om je dagelijkse beweging te garanderen. Niets nieuws voor jou? Dan ben je ongetwijfeld al goed bezig en ook dat is een applausje waard! “insert applausgeluid”

Tips

Zoals beloofd mijn tips en die beginnen bij de manier waarop jij naar jouw kantoorbaan toe gaat. Pak je de auto omdat die zo makkelijk voor de deur staat en je droog blijft? Pak eens het OV als je niet in jouw woonplaats werkt. Uit ervaring weet ik ook dat de trein weleens vertraging heeft, maar op de weg heb je ook verkeerslichten en files.

alt="beweging"

Daar gaat jouw excuus. Onderschat niet hoeveel stappen je al maakt als je met het OV reist. Je moet van huis naar het station en van het station naar kantoor. Bij mij levert dat gelijk 3000 stappen per dag op, en dan wordt mijn fietsrit niet meegerekend natuurlijk.

Zoals beloofd mijn tips en die beginnen bij de manier waarop jij naar jouw kantoorbaan toe gaat. Pak je de auto omdat die zo makkelijk voor de deur staat en je droog blijft? Pak eens het OV als je niet in jouw woonplaats werkt. Uit ervaring weet ik ook dat de trein weleens vertraging heeft, maar op de weg heb je ook verkeerslichten en files. Daar gaat jouw excuus. Onderschat niet hoeveel stappen je al maakt als je met het OV reist. Je moet van huis naar het station en van het station naar kantoor. Bij mij levert dat gelijk 3000 stappen per dag op, en dan wordt mijn fietsrit niet meegerekend natuurlijk.

alt="stappen"

Mijn volgende tip heeft alles te maken met een voor de hand liggende bezigheid tijdens de werkdag: koffietijd! Haal eens een kopje koffie voor je collega’s. Dan moet je al snel langs meerdere bureau’s en zelfs ruimtes. Heb je meer dan 2 collega’s, dan is de kans groot dat je een keer heen en weer moet lopen. Bonusstappen dus. Over bonusstappen gesproken, een heel bekend straatbeeld rond kantoorgebouwen: de wandelende accountant met zijn bammetje in de hand. Je kunt er van alles van vinden, maar ze zijn lekker bezig. Hoofd leeg maken & gelijk die stappen halen. Blijf dus niet in de kantine hangen, weer zittend zoals je de hele dag al doet. Maak een pauze wandeling. Bij verschillende bedrijven was ik in het begin de enige die wandelde, maar goed gedrag doet volgen. Een half jaar later was er een standaard wandelgroepje die altijd een ommetje ging maken. De vele voordelen daarvan wordt ook benadrukt door de app ‘Ommetje’ van de Hersenstichting. In de app kun je ook een team aanmaken met jouw collega’s om zo elkaar te motiveren. Lees hier meer over de app.

De kans is groot dat jij jouw stappen al lang gehaald hebt met de bovenstaande tips, maar we weten allemaal dat we graag records willen crushen. Dan heb ik nog een tip om mee af te sluiten. Na je werkdag heb je zin in een gezonde maaltijd op tafel, alleen je mist nog wat ingrediënten. Die snelle boodschap doe jij natuurlijk niet met de auto. Pak de fiets of wandel om dat boodschapje te doen. Dan combineer je gelijk een voordeel met een moetje. Weer bonusstappen, lekker bezig!!
Zoals ik al zij, het zijn een paar tips die niet eens zo verrassend zijn. Maar soms heb je gewoon even die reminder nodig. Ik ben heel benieuwd of je wat aan mijn tips hebt en of het jou helpt om nu wél voldoende stappen te halen. Laat een reactie achter of tag @MijnHobbyKeuken op Instagram.

[instagram-feed]