Appelkoek en slof

Makkelijk en net zo lekker als van de verse bakker

Appelkoek en slof

Ken je dat? Je hebt veel appels gekocht en gegeten, maar er zijn er toch nog een paar wat langer blijven liggen. Die appels zijn niet meer zo lekker om uit de hand te eten, maar zeker nog lekker om mee te bakken. Zo kwam ik aan het denken en besloot ik er een slof van te maken. Maar niet iedereen heeft een sloffenring in huis, dus pakte ik gewoon een cakevorm.

Maar de koeken dan?

Het idee voor de appelkoeken kwam terwijl ik het deeg voor de slof in de vorm aan het doen was. Ik hield deeg over en weggooien is zonde. Dus daar waren 2 heerlijke lekkernijen, die jij nu ook kunt maken met dit recept. Scroll snel verder.

Voorbereidingstijd 45 minuten Kooktijd 30 minuten Rusttijd 60 minuten Totaal Tijd 2 uren 15 minuten Moeilijkheid: Gemiddeld Kooktemperatuur: 180  °C Beste Seizoen: Winter

Ingrediënten

Deeg

Amandelspijs

Appelvulling

Tijd om te maken

Voorbereiding

 1. Deeg maken

  Kneed de boter zacht met de hand of de deeghaak. Voeg de basterdsuiker en kristalsuiker aan toe en kneed kort. Doe daarna de eidooier, citroensap, zout, bloem en bakpoeder erbij en kneed alles samen tot een stevige deegbal.

  Doe de bal in vershoudfolie en laat het minstens 60 minuten rusten in de koelkast.

 2. Amandelspijs maken

  Doe het amandelspijs in een bak en prak het wat met een vork. Kluts het ei en voeg eerst de helft toe aan de amandelspijs. Mix goed door elkaar. Als het mengsel nog niet smeerbaar is voeg je nog wat ei toe en zo ga je door totdat het mengsel smeerbaar is.

 3. Appelvulling maken

  Schil de appels en snij ze in kleine stukjes. Doe de rozijnen bij de appelstukjes en meng het suiker en kaneel er doorheen.

 4. Bakken
  Slof

  Doe bakpapier in de cakevorm en druk hier ruim de helft van het deeg in. Druk de binnenkant wat steviger aan zodat je rondom een rand krijgt van ongeveer 1 centimeter breed en 3 millimeter hoog. Smeer ruim de helft van het amandelspijs over de binnenkant. Doe er als laatste ruim de helft van de appelvulling op.

  De Koeken

  Vet 5 gaten van een cupcakevorm in. knip een paar strookjes bakpapier en doe 1 stookje in elk gat. Verdeel het overige deeg over de gaten en druk ook hier de binnenkant wat meer in. Dan krijg je rondom een rand van ongeveer 0,5 centimeter en 2 millimeter hoog. 
  Verdeel het overige amandelspijs over de koeken en daarna de appelvulling.

  Doe de slof en appelkoeken in een voorverwarmde over op 180 graden (liefst boven- en onderwarmte). Bak af in ongeveer 25 tot 28 minuten. Haal de slof en koeken gelijk uit de vorm door ze voorzichtig op te tillen aan het bakpapier. Laat helemaal afkoelen.

  Maak het af met heerlijke slagroom. Ik kies het liefst de verse slagroom uit de koeling en klop dit luchtig met 2 eetlepels kristalsuiker.

  Genieten maar!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag #mijnhobbykeuken wanneer je dit recept gemaakt hebt. Volg @mijnhobbykeuken op Instagram voor meer recepten.

Pin dit recept om het te delen met je vrienden en volgers.

pinit
[instagram-feed]