One size fits all: Gezonde Levensstijl

Iedereen kent het wel, je wil afvallen maar je weet niet hoe. Dan ga je Googlen en kom je zoveel meningen, claims en diëten tegen dat je gedemotiveerd raakt. BMI, dieet X, dieet Y, maar wat past bij mij?  En waarmee val ik niet alleen af, maar blijft dat gewicht er ook af? In deze blog help ik jou op weg naar een gezonde levensstijl. Wees niet bang, want soms zijn kleine veranderingen al voldoende.

Skip diëten, ga gezonder leven

Leuk gezegd hoor, maar wat is gezonder leven? Eigenlijk komt het erop neer dat het antwoord per persoon verschillend is, omdat ook het leven van iedere persoon verschillend is.
De eeuwenoude BMI kent iedereen wel. Een formule dat berekent of je een gezond gewicht hebt. De berekening wordt gedaan aan de hand van je geslacht, leeftijd, lengte en gewicht. Alleen ben ik kritisch als het aankomt op de BMI. Het is natuurlijk handig om een bepaalde graadmeter te hebben, maar laat het je alsjeblieft niet gek maken! De berekening houdt namelijk geen rekening met de bouw van jouw lichaam. Zo kan een gespierd persoon ook obesitas hebben. Hieronder een vergelijking van hoeveel verschil er kan zijn in een lichaam ondanks dat alle vrouwen hetzelfde gewicht hebben.

Vergelijking vrouwen

Daar komt ook nog bij dat het leven van iedere persoon anders is. De een heeft een hectische baan, druk gezinsleven of sport veel. Terwijl een ander in totale rust leeft, van retraite naar retraite gaat of alle zorgen uit het leven heeft verbannen.
Kortom, kijk naar je eigen leven en wat daarbij past. En vergeet ook niet het gezegde dat wij kinderen vertellen:

De Kunst van een Gezonde Levensstijl

In onze hectische moderne samenleving kan het een uitdaging zijn om een gezonde levensstijl te handhaven. Toch is het streven naar een evenwichtige levensstijl essentieel voor je welzijn, zowel fysiek als mentaal. Een gezonde levensstijl gaat verder dan alleen voeding en beweging. Het is een combinatie van; 

 • Voeding
 • Beweging
 • Mentale gezondheid
 • Slaap
 • Sociale relaties

Deze belangrijke aspecten van een gezonde levensstijl verkennen we hieronder en ik geef je praktische tips om het in je dagelijks leven te integreren.

Voeding: De Brandstof voor je Lichaam

Voeding is een van de bekendste onderdelen van een gezonde levensstijl. Een evenwichtig voedingspatroon rijk aan groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten levert de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Hier zijn enkele tips om je voedingspatroon te verbeteren:

 • Eet een Regenboog aan Groenten en Fruit: Verschillende kleuren groenten en fruit bevatten verschillende voedingsstoffen. Door een verscheidenheid aan kleuren te eten, zorg je ervoor dat je een breed scala aan vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Hieronder een video met een aantal voorbeelden.
 • Vermijd Bewerkt Voedsel: Bewerkt voedsel zit vaak vol met toegevoegde suikers, ongezonde vetten en conserveringsmiddelen. Kies in plaats daarvan voor onbewerkte, natuurlijke voedingsmiddelen.
 • Hydrateer: Drink voldoende water gedurende de dag. Water is essentieel voor vrijwel elke functie in het lichaam, van de spijsvertering tot het reguleren van de lichaamstemperatuur. 2 liter vocht per dag is een gezonde richtlijn, en daar valt alles wat je drinkt onder. Maar zorg er in ieder geval voor dat 1 liter daarvan water is.
Voedingsregenboog

Wil je afvallen met een gezonde levensstijl, zorg dan dat je deze tips implementeert, in een calorietekort blijft en voldoende eiwitten binnenkrijgt. Er zijn veel online tools om te berekenen hoeveel calorieën je per dag mag eten/drinken om af te vallen, zoals deze.
Ik weet dat niet iedereen het fijn vind om de calorieën bij te houden, maar dat is wel dé manier om inzicht te hebben in wat je eet. Daarmee kun je ook bewuste keuzes maken, daar ging ik in deze blog op in. En het leuke is; je mag alles eten. Dus ook dat eten waar je een zwak voor hebt (bij mij is dat sushi), als het maar in je hoeveelheid calorieën past en je gebalanceerd blijft eten. Het is ook beter voor je mentale gezondheid, want verbieden zorgt voor onvrede en stress.

Eiwitten zijn voor bodybuilders, dat is het imago dat eiwitten hebben. Maar eigenlijk zijn eiwitten hulpmiddelen voor iedereen. In mijn volgende blog ga ik dieper in op eiwitten en welke voordelen jij daaruit kunt halen.

Beweging: Houd je Lichaam Actief

Regelmatige lichaamsbeweging is cruciaal voor een gezonde levensstijl. Het helpt niet alleen bij het behouden van een gezond gewicht, maar verbetert ook de gezondheid van je hart en vaten, versterkt de spieren en botten en verhoogt de mentale gezondheid door het verminderen van stress en angst. In deze blog vertelde ik je al hoe je voldoende beweging kunt krijgen, ook als je een druk leven hebt.

Mentale Gezondheid: De Balans van de Geest

Een gezonde geest is net zo belangrijk als een gezond lichaam. Stress, angst en depressie kunnen een grote invloed hebben op je algehele welzijn. Hieronder geef ik je enkele manieren om je mentale gezondheid te ondersteunen:

 • Mindfulness en Meditatie: Regelmatige mindfulness-oefeningen en meditatie kunnen helpen om stress te verminderen en je geest te kalmeren.
  Tip: Op veel smartwatches kun je jouw stressgehalte meten en ademhalingsoefeningen starten. Zo moeilijk hoeft het dus niet te zijn.
 • Sociale Energie: Sociale interacties en steun van vrienden en familie zijn cruciaal voor je mentale gezondheid. Plan regelmatig tijd in voor sociale activiteiten die je energie geven. Geniet!
 • Maak Tijd voor Ontspanning: Zorg voor voldoende ontspanning en vrije tijd. Lees een boek, luister naar muziek, of neem een warm bad om te ontspannen.
Ontspanning

Slaap: De Basis van Herstel

Slaap is essentieel voor herstel en verjonging (wat? ok, slaap lekker dan ;p). Een goede nachtrust helpt je lichaam te herstellen, ondersteunt de hersenfunctie en bevordert je emotioneel welzijn. Hier zijn enkele tips voor een betere slaap:

 • Houd een consistent slaapritme aan: Ga elke dag op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op, zelfs in het weekend. Welke tijd dat is, bepaal je lekker zelf.
 • Creëer een rustige slaapomgeving: Zorg ervoor dat je slaapkamer donker, stil en koel is. Investeer in een comfortabele matras en kussens. Voldoende ventilatie is ook belangrijk. Slaap bijvoorbeeld met je raam open of lucht elke ochtend door het raam minimaal 30 minuten volledig open te zetten.
 • Beperk Schermtijd voor het Slapen: Het blauwe licht van schermen kan de productie van melatonine verstoren. Probeer ten minste een uur voor het slapen gaan schermen te vermijden. We weten het allemaal, maar willen het eigenlijk niet horen. 

Conclusie

Een gezonde levensstijl is een totale benadering die voeding, beweging, mentale gezondheid en slaap omvat. Door kleine, haalbare veranderingen aan te brengen in je dagelijkse routine, kun je je algehele welzijn verbeteren en een evenwichtiger, gelukkiger leven leiden. Onthoud dat het een reis is en dat elke stap die je neemt in de richting van een gezondere levensstijl, hoe klein ook, een positieve impact kan hebben.

[instagram-feed]