In deze blog ga ik het hebben over een belangrijk onderdeel van ieder leven, namelijk energie. Wat zijn de oorzaken en gevolgen van een tekort aan energie? Maar nog belangrijker; hoe kun je energieverlies verminderen? Lees snel verder.
We hebben allemaal wel van die dagen dat je minder energie hebt. Het hebben van minder energie kan meerdere oorzaken hebben, zoals:
-
- Gebroken nachten
-
- Hormoon disbalans
-
- Onrustig slapen
-
- Stress
Het kan ook ontstaan als je net begint met het omgooien van jouw levensstijl naar een gezonde levensstijl. Jouw lichaam is inmiddels gewend aan een bepaalde hoeveelheid ‘energie’ dat het binnenkrijgt. Als dat verandert, dan moet jouw lichaam wennen aan die verandering.
Het is soms niet zo erg om het even met minder energie te doen. Alleen heeft het ook nadelen zoals:
-
- Verhoogde eetlust
-
- Geen zin in bewegen
-
- Concentratievermogen neemt af
-
- Meer last van te veel prikkels
Hoe kun je energieverlies verminderen?
Nu we weten hoe minder energie veroorzaakt wordt en wat de gevolgen kunnen zijn, is de vraag; Hoe kun je energieverlies verminderen? De juiste voeding speelt daar een belangrijke rol bij. Een aantal tips voor het verminderen van energieverlies zijn:
Vezels
Zorg voor voldoende vezels in je eetpatroon. En het liefst met zo weinig mogelijk bewerkte producten. Voorbeelden daarvan zijn volkoren producten. Die switch is makkelijk te maken, zie ook de graphic hieronder.
Suiker
Suiker, een product dat veel mensen met energie associëren. Maar het is een ‘quickfix’ die uiteindelijk zorgt voor hoge pieken en diepe dalen in je energie.
Variatie
Variatie is de ‘key’. Het Nederlandse voedingspatroon is van oudsher niet bepaald gevarieerd. Het avondeten heeft als basis vooral aardappel, aardappel en nog eens aardappel. Voor ontbijt en lunch wordt vooral gekeken naar brood, brood en nog eens brood. Natuurlijk zijn die vezels belangrijk, maar wissel het eens af met ander vezelrijk voedsel. En vergeet daarbij vooral niet om voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen op te nemen in je eetpatroon. Voedingsmiddelen waar je dat uit kunt halen zijn bijvoorbeeld:
- Noten & zaden
- Eiwit, groenten en fruit
- Vlees en vis
- Zuivel
Kies bijvoorbeeld eens voor een kwark met granola als ontbijt. Met dit recept maak je zelf jouw opmaat gemaakte gezonde granola. En als lunch lekker volkoren brood met boter en een beleg van kip of rundvlees. Zorg bij het avondeten voor voldoende groenten. Kijk voor inspiratie tussen mijn recepten.
Meer tips om energieverlies te verminderen vindt je op deze website.
Brainfood
Wat veel mensen onderschatten is de rol die je hoofd speelt in je hele leven. Ik kan er kort over zijn; je hele lijf, doen en laten wordt aangestuurd door je hoofd. Belangrijk dus om ook aan je hoofd te denken in je dagelijkse eetpatroon met zogenaamd ‘brainfood’. Brainfood wordt gezien als hippe term, maar het is meer een verzamelnaam van voedsel dat bijdraagt aan het gezonde functioneren van je hersenen en dus lichaam. Het is iets dat ik enorm fascinerend vind, en daarom ben ik er dieper in gaan duiken met het boek ‘Brainfood’ van Charlotte Labee. Daarin lees je de achtergrond van brainfood, welk eten goed is voor bijvoorbeeld stressvermindering en lekkere recepten. Een musthave voor je boekenkast. Het boek vind je via deze link.
Jouw gezonde levensstijl
Wil jij ook jouw eet- en leefpatroon aanpakken, maar loop je vast? Op mijn Instagram-pagina deel ik regelmatig tips, lekkere recepten en meer. Dus vergeet mij zeker niet te volgen. Bij vragen mag je mij natuurlijk ook altijd een DM of mail sturen. Ik help je graag.