In een wereld vol verleidingen die je al schreeuwend tegemoet komen, is het soms moeilijk om bewuste keuzes te maken. In elk dorp is minimaal 1 snackbar te vinden en groenteboeren vaak niet meer. Om nog maar niet te spreken over de verleidingen in steden. De minder gezonde keuzes hebben mooie opvallende kleuren en afbeeldingen met bijbehorende reclamecampagnes. Slechts 2 voorbeelden van dingen die bewuste keuzes maken moeilijk maakt. In deze blog ga ik kort in op de noodzaak en oorzaak. Maar ik geef vooral een aantal tips die iedereen kan toepassen.
Bewuste keuzes maken is belangrijk in het leven, op allerlei vlakken. En eigenlijk weten we dat ook wel, alleen is de verleiding ook groot om juist niet bewust te kiezen. Op het gebied van eten komt bewust en onbewust keuzes maken het meest ter sprake. “Weer meer mensen met obesitas, helft 20-plussers te zwaar” kopt de NOS in dit artikel, gebaseerd op recente cijfers van het CBS.
Hoe komt het dan?
Overgewicht kan meerdere oorzaken hebben zoals;
- Medische aandoening
- Onvoldoende keuze
- Slechte educatie
- Erfelijkheid
En zo zullen mensen nog meer oorzaken noemen, maar eigenlijk komt het bij veel mensen neer op bewust kiezen. Een beperkt budget wordt ook nog weleens genoemd, alleen trek ik die oorzaak in twijfel. Ja, sportabonnementen zijn duur en bepaalde gezonde producten ook. Maar ik geef graag een paar tips die bewust kiezen met een budget ook mogelijk maken.
Budgetproof kiezen
Een beperkt budget vraagt om creativiteit. Hieronder geef ik je enkel tips:
- Wandelen is gratis en daarmee kun je ook aan je dagelijkse beweging komen.
- Kies jij een snelle diepvriespizza vanaf 2,50 euro per persoon of kies je voor een heerlijke zelfgemaakte Griekse salade van 6,50 euro voor 4 personen. Deze salade is ook een aanrader.
- Pak eens een komkommer in plaats van een zak chips, als je zin hebt in die crunch en snacken.
- Vervang cola voor spa rood, of nog beter: gewoon water.
En dan hoor ik mensen alweer tegenargumenten verzinnen waarom het gezondere alternatief niet haalbaar is: vind ik niet lekker, saai, lusten mijn kinderen niet, ga zo maar door. Maar die argumenten kun je ontkrachten door je mindset te veranderen.
Maar kan ik dan niets lekkers meer eten?
Natuurlijk wel! Want als je iets verbiedt, dan verlang je er juist meer naar. Ga dus zeker niets verbieden, maar kies bewust, eet bewust en geniet bewust. Want ook van gezonde alternatieven kun je overeten.
Tips om overeten te voorkomen:
- Take it slow, eet rustig.
- Eet aandachtig
- Dus niet multitasken (zoals eten en tv kijken)
- Voldoende kauwen. Als je veel kauwt, krijgen je hersenen een signaal dat je al veel hebt gegeten. Daardoor heb je eerder een vol gevoel.
- Portiecontrole: Neem je tussendoortjes en lunch mee naar werk in de juiste hoeveelheid. Zo maak je het bewust kiezen makkelijk en voorkom je overeten.
Conclusie
Naar mijn mening is er na al deze informatie een duidelijke conclusie te trekken. Bewuste keuzes maken kan makkelijker worden door jezelf te informeren, je mindset te veranderen en een goede voorbereiding. En nee, niemand maakt altijd bewuste keuzes, dus wees niet te streng voor jezelf. Loop je vast en wil je meer gezonde recepten of tips krijgen? Stuur mij gerust een mail, ik help je graag. Volg mij ook op Instagram, daar deel ik heerlijke recepten, mijn tips en ervaringen.